Oververantwoordelijkheid en HSP

Lieve allen,

Heel wat mensen zijn hooggevoelig (inclusief ikzelf) met een groot empathisch vermogen. Dat wil zeggen dat je onder andere feilloos kan intunen op de energie van een ander. Je kan de emoties van een ander overnemen zonder dat je het zelf doorhebt. Het voelt alsof ze van jou zijn. Hierdoor kan je al snel de problemen van een ander op je schouders nemen. Voor je het weet sta je al klaar in je “Superman kostuum” en voel je je verantwoordelijk om het voor de ander op te lossen. Je vindt dat je goed bezig bent door de ander te helpen, maar eigenlijk gaat het vaak ten koste van je eigen energie, je grenzen en zelfwaarde, terwijl de ander er misschien helemaal niet om heeft gevraagd. En dit kan weer allerlei gevolgen hebben, zoals oververmoeidheid, stress, boosheid, etc.

Herkenbaar?

Dat is het tijd om jezelf eens flink uit te dagen om een gezonde balans te vinden tussen het geven van energie aan jezelf en aan anderen.

Hoe kan je dit veranderen?

De eerste stap is om wat meer inzicht te krijgen in jezelf, in je eigen gedrag. De volgende stapjes kunnen jou hierbij helpen:

1. Neem ‘s avonds je dag door en schrijf op waar en in welke situaties jij over je grenzen bent gegaan in het helpen van een ander

2. Gaf jouw lichaam een signaal af toen het gebeurde? Zo ja, wat voor signaal?

3. Wat was de reden dat je toch over je grenzen bent gegaan?

4. Wat is de toegevoegde waarde geweest dat je dit hebt gedaan ten koste van jezelf?

5. Heb je de ander daar echt mee geholpen? Probeer voor jezelf op te schrijven in welk opzicht

Irene 🍀

Gepubliceerd door Irene Bond - Soul Coaching

Door mijn heftige onthechtingsproces van de afgelopen jaren, voelde ik heel sterk dat ik met mijn persoonlijke ervaringen, inzichten en lessen anderen kan helpen om alle antwoorden uit zichzelf te halen. Ik heb een zeer sterke intuïtie en heb het vermogen om mensen heel goed aan te voelen. Mijn kracht is om jou bewust te laten worden van de wortel van het probleem waar je mee zit. Samen komen we tot inzichten in jouw onderliggende angsten, oordelen of overtuigingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: